nedelja, 21. oktober 2007

Kostanj....


Čas je za kostanj. Jesenski veter, ki z dreves odnaša še zadnje liste pisanih jesenskih barv, nam postreže tudi z obilico kostanja. Prve kostanjeve ježice je že moč zaslediti pod mogočnimi kostanji v gozdu ter ob gozdnih poteh. Tako lahko, če imamo srečo, naletimo na pravi zaklad kostanja, za to pa je tudi potrebno vedeti, kje ga iskati. Le kdo se lahko upre nabiranju kostanja?? Jaz ne...priznam:) Vonj pečenega kostanja me spominja na otroštvo. Pri nas doma je bilo nabiranje kostanja, lahko rečem, pravi mali praznik. Najlepše pri vsem tem pa je bilo, ko se je ob večerih cela vsa družina zbrala ob sveže pečenem postanju...
Poleg tega pa se da iz kostanja marsikaj pripraviti. Od slastnih kostanjevih tort, rolad, kolačev, domačih marmelad, omak, do starodavnih zdravilnih pripravkov, mazil ipd. Pri nas doma imamo najraje pečen kostanj, včasih pa ga tudi skuham in ga uporabim kot dodatek pri nadevu za potico ali pa iz njega spečem kostanjeve kocke ali torto. Recept sledi:)
Včasih so znali ljudje bolje izkoristiti ta "sadež", saj je predstavljal pomemben vir prehrane v jeseni, zato so ga veliko uporabljali tudi kot nadomestilo za moko. Danes pa si ob tako hitrem tempu življenja in pomanjkanju časa le redkokdaj vzamemo čas za izlet v gozd, da bi ga nabrali ali pa nam ga je enostavneje in lažje kar kupiti na trgu. Vendar pa se sam užitek nabiranja kostanja ne more primerjati s kupljenim kostanjem...preverjeno!:) Sploh pa danes kostanj dobiš že tako rekoč, ko je sezona, povsod...in prav simpatične so hiške po mestnih ulicah, kjer "kostanjarji" prodajajo sveže pečen, v škrnicelj zavit kostanj. Včasih je lahko nakup takega kostanja prava loterija. Če imaš "srečo" dobiš s kostanjem še kakšnega "prijatelja". No ampak včasih pa je ob poznih jesenskih večernih sprehodih prav luštno zagrizti v sveže pečen kostanja. Da pa ne bom samo o tem, kako dober je, dodajam še en recept za kostanjevo torto.

Kostanjeva torta

Potrebuješ: 12 dag moke, 1/2 pecilnega praška, 20 dag sladkorne moke, 1 vanilin sladkor, 4 jajca, 8 dag masla, 20 dag kostanjevega pireja. Za kremo: 1/2 l sladke smetane, vanilin sladkor.
Za glazuro: 15 dag sladkorja, 1 dl vode, 9 dag čokolade, 3 dag masla.

Penasto vmešaš maslo, sladkorno moko, vanilin in rumenjake. Dodaš kostanjev pire, sneg iz 4 beljakov ter moko s presejanim pecilnim praškom. Pomastiš in pomokaš tortni model in vanj zliješ pripravljeno testo. Pečeš pri srednji temperaturi 40 do 50 minut. Dobro ohlajeno torto enkrat počez prerežeš. Spodnji del namažeš z stepeno sladko smetano in ga pokriješ z zgodnjim delom. Po zunanji strani na tanko premažemo z marmelado in oblijemo z glazuro. Okrasiš s stepeno smetano.
Glazura: Vodo in sladkor kuhaš tako dolgo, da se med dvema prstoma potegne kratka nitka. Čokolado zmehčaš nad soparo in jo z maslom gladkor razmešaš. Po žlicah vmešaš med čokoladno zmes nekoliko ohlajen kuhan sladkor.

Dober Tek!

Ni komentarjev: